skip to Main Content

Online Glaskunst 10-daagse 2020

De 10e editie van de Glaskunst 10-daagse kan dit jaar helaas niet plaatsvinden. Ook wij vinden kunst (en in het bijzonder glaskunst) erg belangrijk voor onze cultuur. Daarom hebben wij een ludieke online manier bedacht om u tóch mee te nemen in de wereld van de glaskunst.

Het verhaal van de Glaskunstenaars zullen wij uitlichten met beeldmateriaal van de afgelopen 9 jaar Glaskunst 10-daagse. Elke dag vindt u op onze social media kanalen een uitgelicht glaskunstwerk met daarbij het verhaal achter het kunstwerk. U kunt ons volgen op Facebook via deze link: Glasfusion Facebookpagina.

Wij hopen dat u geniet van de digitale expositie en kijken uit naar uw reacties onder de foto’s van de glaskunstobjecten.

“Kunst is zuurstof voor het hart en voedsel voor de geest. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen mens en dier: wij kunnen niet zonder cultuur, met grote en kleine C.”

Koning Willem-Alexander

Vriesia Glaskunst 10-daagse terugblik

Welkom bij de online Glaskunst 10-daagse experience

Aanleiding voor de Vriesia Glaskunst 10-daagse is de Ovengevormdglas tentoonstelling in 2012 met Steef Hendriks van Splinter & de Vosch. Wij hebben interessante sprekers uitgenodigd om hun visie te horen over ovengevormd glas en architectuur.

Tegenwoordig exposeren de nationale- en internationale kunstenaars in de Galerie van Splinter & de Vosch in Langweer.

Bekijk hier de impressie van de seminar Ovengevormd glas.

 

De allereerste Glaskunst 10-daagse

Met 5 kunstenaars uit Noord Nederland start onze eerste glaskunst expositie in november 2012, met als doel toegepaste glas kunst te promoten in serres en kozijnen van Vriesia én het vakmanschap te ervaren in de populaire glasworkshops. Om een beeld te krijgen van de glas workshops, hebben wij dit filmpje voor u gemaakt.

Peter Vormer verwoord zijn fascinatie voor het werk schilder-glazenier zo;

“Daglicht stroomt onze vertrekken binnen, passeert de grens tussen buiten en binnen. In dat grensvlak, het venster, lichten, dankzij de tussenkomst van de glazenier, de kleuren op”.

Om meer kunst van Peter Vormer te bekijken, klikt u hier.

 

Thema: Het creëren van licht en ruimte met glas

Zoveel mogelijk toepassingen van glas laten zien, omdat functioneel isolatieglas in combinatie met een creatieve glastoepassing een ruimte of gebouw een eigen sfeer kan geven.

Zoals het oude glazeniers ambacht van glas in lood, en het vrij onbekende ovengevormd glasfusen, maar ook glas appliqueren, glas casten, glasblazen en glazen objecten in combinatie in staal. Ongekend prachtig is de caleidoscoop van Moglas, een reusachtig frame waar je een fantasiewereld aan kleuren zelf kan draaien.


Monique Verbruggen van Moglas in Kubaard heeft vele workshops verzorgd tijdens de Glaskunst 10-daagse en geëxposeerd met haar bijzondere kunstwerken van glas-in-lood met glasfusen in combinatie met spiegels. Bekijk de video hier.

Thema: Spelen met licht en kleur

Ovengevormd glas is nog een vrij onbekende vorm van glaskunst. In ovens worden kleuren en vormen in glas samengesmolten. Het materiaal glas zorgt voor een bijzonder lichtspel en een fraai spanningsveld tussen kracht en breekbaarheid.

Een heel opvallend stuk is het glazen Nederlands Koningsschaakbord van Edith Beneductus, dat 3.5 x 3.5 meter meet. De lichtdieren en -figuren van Tieneke van Montort dansen met schaduwen op gebrandschilderd glas in lood. De Australische kunstenares Summer Matthews laat haar Aboriginal glaskunst zien.

Daarnaast zijn er de grote glasgeblazen schalen van Johan de Vries, het glazen sprookjes landschap van Dominiek Steinmeyer en de brons en stalen beelden van André van der Linden, waarbij glas steeds vaker een kleurige toevoeging is, hij speelt met de transparantie van het materiaal.

André van der Linden heeft een prachtig beeld gemaakt in opdracht van Vriesia; ‘voortschrijdende dame’, gebaseerd op een oude mythe over Minke. Voor meer bijzondere projecten van André neem een kijkje op: https://v-d-linden.nl/andre/

Thema: Toveren met glas

Samenwerking met diverse kunstenaars leidt tot innovatieve toepassingen en heeft een grote toegevoegde waarde. Vriesia biedt deze glaskunstenaars graag een podium.
In 2015 worden we geïnspireerd door kleurige glaskunst en gepassioneerde kunstenaars zoals Lida Dijkstra-pastoor met grote kleurrijke glasfuse afbeeldingen, Trijnie Mohlmann met grillige sandcasting beelden en met Zandtovenaar Gert van der Vijver. Gert brengt ons in verwondering door zijn magische spektakel met gekleurd glaspoeder! Deze eenmalige en unieke gekleurde zandtekeningen zijn in de glasoven versmolten én geëxposeerd.
Speciale aandacht dit jaar voor de uitgebreide collectie glaskunst van Hanneke Pereboom, ruim 30 jaar beeldend kunstenaar in Oudehorne. In opdracht maakt zij grote objecten zoals glaspanelen als wandafscheiding, grafmonumenten en geboortetegels. Daarnaast verzorgt Hanneke Pereboom wekelijks beeldhouwcursussen in Heerenveen:
Back To Top
×Close search
Zoeken