Vriesia Glas en Kozijnen op Facebook Blog: bouwen met glas Veel gestelde vragen Vriesia Glas en Kozijnen op Twitter
Home

Tijdens de Glaskunst 10-daagse maakt u kennis met de volgende kunstenaars

Hanneke Pereboom

Al ruim 40 jaar is Hanneke Pereboom in Oudehorne werkzaam als beeldend kunstenaar. Ze werkt met zeer uiteenlopende materialen o.a. steen, brons, glas, cortenstaal en ziet het als een avontuurlijke reis om de specifieke eigenschappen van de diverse materialen zoveel mogelijk te benutten. Details zijn in dit avontuur ondergeschikt. Sinds 17 jaar werkt ze met het materiaal glas. Een materiaal wat vele mogelijkheden kent en waarbij lichtinval en kleur een belangrijk onderdeel is. Het glas wordt versmolten en gesmolten. Hierbij wordt het 1 tot 9 dagen afhankelijk van de dikte verwarmd en gekoeld in een speciale glasoven. Van het glas worden beelden, glaspanelen wandobjecten en sieraden gemaakt. In opdracht maakt ze groot werk zoals glaspanelen als wandscheiding, grafmonumenten en sculpturen. Meer van haar werk is te zien in haar eigen galerie in Oudehorne en in verschillende galeries. Haar werk is aangekocht door gemeentes, zorginstellingen en particulieren.

voor meer informatie zie galeriepereboom.nl

Wim Schingenga

Werkend als schilder, aquarellist en tekenaar, begon hij in 2003 toch ook te experimenteren met het maken van objecten in hout en plexiglas, waarbij hij oorspronkelijk uitging van het verschil tussen de warmere houtkleur en het gladde, soms transparante kunststof. “Soms is het de tegenstelling tussen de twee verschillende materialen die de zeggingskracht van de objecten zal bepalen. Maar ook vorm, kleur en glans van het kunststof spelen een belangrijke rol.”

Rob Migchelbrink

Met oude materialen die hij op het werk tegenkwam, heeft Rob Migchelbrink uit Sint Maartensbrug zijn technische metaalopleiding verder ontwikkeld. “Metaal en glas vind ik een mooie combinatie omdat de kleuren van het glas het harde metaal opvrolijken”.

Marieke Reinsma

In 2015 studeerde zij af als glazenier aan de Vakschool in Schoonhoven en begon later dat jaar haar eigen glasatelier Marieke’s Glas. Haar liefde voor het ambacht is sindsdien alleen maar gegroeid. Techniek tegenover creativiteit. Een mooie combinatie.

Voor meer informatie kijk op Mariekesglas.nl

Willem Noyons

Goede kunst kan niet zonder ambachtelijkheid. Daarentegen behoeft het uitoefenen van een ambacht geenszins tot (goede) kunst te leiden. Juist op het grensvlak van kunst en beheersing van een ambacht, kan uit twee werelden een niet eerder gekende vermenging ontstaan, uitmondend in iets wat er eerder niet was.

Tot en met 19 november is in het Centraal Museum aan de hand van vijf Utrechtse makers te zien wat deze vermenging teweeg kan brengen. De titel van de expositie: Ondertussen in Utrecht. Het is een bescheiden presentatie in een van de museumzalen, maar wel een van een grote schoonheid en tevens educatieve waarde; het slaat een brug tussen het benaderbare, het materiële en het ongrijpbare, het immateriële. Tussen ambacht en kunst.

Ontwerper en kunstenaar Willem Noyons heeft zich afgelopen jaren toegelegd op het maken van glazen helmen die hij laat blazen door de vermaarde glasblazer Jiri Pacinek in Lindava, Tsjechië. Pacinek heeft vele internationale glaskunstenaars onder zijn klandizie, waaronder de Nederlandse Maria Roosen en de Deense Lene Bødker. Met niet meer ingrediënten dan zand, soda, kalk en vuur, blaast hij de mooiste objecten in de meest moeilijke vormen, zoals deze glazen helm met pluim. Noyons gaat naar hem toe met een handgemaakte schets en in dit geval ook een foto van het schilderij De Slapende Mars van Hendrick ter Brugghen uit de collectie van het Centraal Museum.

Meer weten? neem contact op met noyons.com

Vincent van Leeuwen en Gemma Maas

Kunstenaars in de grensstreek van Oost-Groningen en Duitsland

We snijden, breken en knabbelen vlakglas tot vormen waarna we door middel van verlijming deze tot sculpturen verwerken. Doordat zowel snijkant, als zichtzijde een belangrijke rol spelen in ons werk ontstaat samen met het aanwezige licht een spannend en boeiend effect dat blijft verrassen. Ook door gebruik te maken van kleur en/of zandstralen krijgen vormen een eigen karakter.

Contact: Glasopglaskunst.com

Vriesia Glaskunst 10 daagse

Johan de Vries

Old Ambt Glasblazerij is een vaste exposant vanwege zijn binding met Sneek, in 2016 verhuisde hij naar La Potelière – Frankrijk vanuit het Groningse Bad Nieuweschans. In een oase van rust in het glooiende Normandische landschap exposeert en maakt hij zijn imposante glas geblazen schalen waarbij hij het desbetreffende landschap weerspiegelt in het glas. Johan zijn werk valt op door de vloeiende heldere kleuren. Hij bouwt zijn werk op in meerdere transparante en half transparante kleurlagen.

Contact: Oldambtglas

David Balien

Na de kunstacademie in Tilburg ging David in 2003 naar de middelbare school voor toegepaste kunst in glas, in Železny Brod, in Tsjechië.
Niet alleen leerde hij het vakmanschap van glasblazen, maar ook dat het een levenswijze is. Hij besteedt zijn leven aan deze oude kunst en hoopt dat hij zo veel mogelijk ervaring met andere artiesten over de hele wereld zal delen. Op de Glasblaas Studio van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam vindt u hem vaak glasdemonstraties geven, het maken van eigen kunstwerken of het geven van workshops.

voor meer informatie: David Balien

Levien Drost

Vanaf 1990 heeft Levien diverse glas opleidingen en workshops gevolgd. Begonnen bij Frank van de Ham, 1989, een glass fusing artist. Daarna volgden KMO Brugge, KMO Hasselt en Glazenhuis Lommel, het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst. Tenslotte Splinter en de Vosch Joure.

In 2000 is Levien als glaskunstenaar van start gegaan.

Verbinding is een centraal thema in het werk en leven van Levien. Glas is voor Levien vaak het vertrekpunt voor een ontwerp. Levien werk met diverse glastechnieken, onder andere met glasfusing. Dat is een techniek waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren worden samengevoegd. Zilver, roestvrijstaal en andere materialen worden aanvullend toegepast.

voor meer informatie: Levien Drost

Wat zoekt u?