skip to Main Content
Condens Op Uw Ruiten?

Condens op uw ruiten?

“Ik heb HR++ /dubbelglas en toch zijn mijn ramen af en toe beslagen. Dat mag toch niet?” Deze vraag krijgen we met enige regelmaat. Het antwoord: ja en nee.

Nee!

Nee, er mag nooit condens zitten tussen de ruiten bij dubbelglas, dus in de spouw. Neem in dat geval meteen contact met ons op. Ook is condens aan de binnenzijde van uw raam, geen goed teken. Waarschijnlijk is de luchtvochtigheid in huis dan te hoog.

Ja!

Nu het iets langere ‘ja’. Als de condens zich aan de buitenkant van uw raam bevindt, hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken. Dit duidt namelijk op perfecte isolatie. De ruit is warm aan de binnenkant, maar blijft koud aan de buitenkant, waardoor de vochtige lucht van buiten beslaat op de buitenste glasplaat. Zeker in het voor- en najaar, als het ’s nachts flink kan afkoelen en de luchtvochtigheid hoog is, kan dit regelmatig voor komen. Condens op de buitenkant van uw raam is niet te voorkomen en verdwijnt vanzelf weer.

Hoge isolatiewaarde

Juist de hoge isolatiewaarde van HR++ of HR+++ glas zorgt er in zo’n koude nacht voor dat uw ramen aan de buitenkant kunnen beslaan. Die condens verdwijnt vanzelf als de temperatuur weer wat stijgt, in de loop van de ochtend. Probeert u de ruit droog te wrijven, dan zult u merken dat de condens meteen weer terugkeert, zolang de buitentemperatuur laag en de luchtvochtigheid hoog is.

Waarom de ene ruit wel beslaat en de andere niet? Dat heeft te maken bijvoorbeeld de stand van de wind en beschutting door de omgeving. Staat er veel wind op de ruit, dan is de kans op condens kleiner.

Vocht aan de binnenzijde van het raam

Wanneer uw ramen aan de binnenkant met condens beslaan, dan is het zaak hier iets aan te doen. Het condenseren aan de binnenzijde van uw ruiten gebeurt vaak als het in huis te vochtig is. De enige oplossing is om de (te vochtige) ruimtes in uw huis, beter te ventileren. U kunt eenvoudig uw ruiten laten vervangen voor HR++(+)  glas met roosters. Onze medewerkers voorzien u graag van een passend advies.

Optimaal isoleren

Wel geldt: hoe beter het glas isoleert – HR++ glas of HR+++ glas – hoe kleiner de kans op condens aan de binnenzijde. Ook kunststof kozijnen, met ‘kamers’ in de profielen, houden warme lucht vast. En door die optimale isolatie bespaart u energie.

Meer weten over het optimaal isoleren van uw woning? Kom dan naar onze showroom, bel met onze adviseurs of vraag online een prijsvoorstel aan. We laten u graag zien wat er allemaal mogelijk is en geven een eerlijk en vakkundig advies.

Back To Top
×Close search
Zoeken