skip to Main Content
Beslagen Ramen Bij Dubbelglas??
condens bij HR++ goed teken

Beslagen ramen bij dubbelglas??

“Ik heb HR++ /dubbelglas en toch zijn mijn ramen af en toe beslagen. Dat mag toch niet?” Deze vraag krijgen we met enige regelmaat. Het antwoord: ja en nee.

Nee!

Nee, er mag nooit condens zitten tussen de ruiten bij dubbelglas, dus in de spouw. Neem in dat geval meteen contact met ons op. Dat was het korte antwoord.

Ja!

Nu het iets langere ‘ja’. Condens aan de buitenkant of in huis is een normaal verschijnsel. Zeker in het voor- en najaar, als het ’s nachts flink kan afkoelen en de luchtvochtigheid hoog is.

Hoge isolatiewaarde

Juist de hoge isolatiewaarde van dubbelglas of HR++ glas zorgt er in zo’n koude nacht voor dat uw ramen aan de buitenkant kunnen beslaan. Die condens verdwijnt vanzelf als de temperatuur weer wat stijgt, in de loop van de ochtend. Probeert u de ruit droog te wrijven, dan zult u merken dat de condens meteen weer terugkeert, zolang de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid hoog is.

Waarom de ene ruit wel beslaat en de andere niet? Dat heeft te maken bijvoorbeeld de stand van de wind en beschutting door de omgeving. Staat er veel wind op de ruit, dan is de kans op condens kleiner.

Goed ventileren

Soms kunnen ook de ramen aan de binnenkant beslaan. Dat gebeurt als het buiten koud is en het in huis vochtig is, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken. Ook hier is het dubbel glas niet de oorzaak, maar de combinatie van temperatuur en vocht. Hier helpt het om goed te ventileren.

Optimaal isoleren

Wel geldt: hoe beter het glas isoleert – HR++ glas of trippel glas – hoe kleiner de kans op condens aan de binnenzijde. Ook holle kunststof en aluminium kozijnen houden de lucht vast. En door die optimale isolatie bespaart u energie. Ook als er condens op de ruit zit.

Meer weten over het optimaal isoleren van uw woning? Kom dan naar onze showroom. We laten u graag zien wat er allemaal mogelijk is en geven een eerlijk en vakkundig advies.

Back To Top
×Close search
Zoeken