skip to Main Content

Een feest van glas

De Glaskunst 10-daagse is voor mij ook dit jaar weer een feest om te mogen organiseren. Glas heeft mijn hart veroverd. En niet alleen het mijne, maar ook dat van de kunstenaars en, hopelijk, van de bezoekers van deze expositie. Glas – en het licht dat er doorheen valt – bepaalt mede de sfeer van een ruimte, bijvoorbeeld met gekleurd of ovengevormd glas. Ovengevormd glas is in Nederland nog een vrij onbekende vorm van glaskunst. In ovens worden kleuren en vormen in glas samengesmolten. Het materiaal glas zorgt voor een bijzonder lichtspel en een fraai spanningsveld tussen kracht en breekbaarheid. Dat wil ik graag met zo veel mogelijk mensen delen. De glazen kunstwerken krijgen binnen en buiten onze showroom dan ook een mooie plek waar ze goed tot hun recht komen.

 

Koninklijk

In totaal exposeren acht kunstenaars hun werk op onze Glaskunst 10-daagse. Een heel opvallend stuk is het glazen Nederlands Koningsschaakspel van Edith Benedictus. dat 3,5 x 3,5 meter meet en 60 centimeter hoog is. Het schaakspel is uitgevoerd in rood en blauw, met witte accenten: rood voor  de koningsmantel van Koning Willem Alexander, blauw door die van Koningin Máxima.

 

Caleidoscoop

Ook de Moman caleidoscoop van Monique Verbruggen valt op door zijn omvang. Dit meer dan manshoge kunstwerk is wellicht een van de grootste caleidoscopen ter wereld. Wie kent niet kleine caleidoscopen die je als kind betoverden: je plaatste de buis voor je oog en door het draaien van de buis zag je de spiegelingen van de kleurige glazen kralen. Bij dit kunstwerk steek je je hoofd in de driehoek van spiegels. Zet de wielen met glas in lood in beweging en er ontrolt zich een magische schouwspel. Het aluminium frame is gemaakt door de `Mannen van staal` uit Leeuwarden.

 

Sprookjeslandschap

Tieneke van Montford van Glasspel begon in 1980 in Ierland met het maken van ‘ramen op maat’ voor klanten. Nu exposeert ze gebrandschilderd glas in lood met daarop lichtdieren en –figuren die dansen met schaduwen. Haar werk is verhalend, groeit organisch en heeft veel beeldelementen.

Andre van der Linden is bekend van zijn combinaties van staal en brons, waarbij glas steeds vaker een kleurige toevoeging is en hij speelt met de transparantie van het materiaal.

De Australische kunstenares Summer Matthews laat haar Aboriginal glaskunst zien waarmee zij terugkeert naar haar wortels. Daarnaast zijn er de grote glasgeblazen schalen van Johan de Vries, het glazen sprookjeslandschap van Dominiek Steinmeyer en een glazen beeld van Steef Hendirks gebaseerd op een gedicht van Gerard Reve.

 

Inspiratie

De samenwerking met glaskunstenaars inspireert over en weer tot innovatieve toepassingen van glas. De kunstwerken zijn kleurrijk, abstract en verbonden aan de architectuur. Als bezoeker krijgt u een goed beeld van de verschillende technieken en wat er allemaal kan met glaskunst: glasfusion, glasschildertechniek, glas in lood met brandschilderen en glasblaastechniek. Er is dus meer dan genoeg te zien en te ontdekken. Dat geldt uiteraard ook voor glastoepassingen in uw eigen huis en tuin. Van dakkapel tot serre. Maar een gebouw kan ook een eigen identiteit verwerven door creatieve toepassingen in combinatie met functioneel isolatieglas.

 

Kom het zelf zien tijdens de Glaskunst 10-daagse. Tussen 15 en 25 november is onze showroom elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ik hoop dat u er net zoveel van geniet als ikzelf!

 

Back To Top
×Close search
Zoeken